Návšteva pápeža na Slovensku sa javí v tomto roku ako nepravdepodobná

03.06.2012 Bratislava

Bratislava 3. júna (TASR) - Návšteva pápeža Benedikta XVI. na Slovensku sa javí v tomto roku ako nepravdepodobná. Pre TASR to uviedol hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Jozef Kováčik. V súčasnosti však podľa neho nemožno vylúčiť, že by Svätý Otec zavítal na Slovensko v roku 2013. "V roku 2013 nie je jeho návšteva na Slovensku vylúčená, avšak ani potvrdená. Nie sú nám známe prekážky, ktoré by takúto cestu znemožňovali," uviedol pre TASR Kováčik.

Program ciest pápeža na rok 2013 Svätá stolica zatiaľ nezverejnila. Biskupi pôvodne pozývali Benedikta XVI. na návštevu slovenských miest pri príležitosti 1150. výročia príchodu slovanských vierozvestcov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu.

Pozvanie pápežovi posielal aj prezident SR Ivan Gašparovič. Svätý Otec sa ešte vo februári 2011 poďakoval za pozvanie a uviedol, že bude vo svojich plánoch do budúcna o takomto zámere uvažovať. "Pozvanie prezidenta SR pre pápeža stále platí, naposledy bolo zopakované v liste Svätému Otcovi pri príležitosti jeho životného jubilea a 7. výročia jeho pontifikátu v apríli 2012," uviedol hovorca prezidenta Marek Trubač.

Záujem o rozvoj dvojstranného dialógu medzi SR a Svätou stolicou tento týždeň potvrdil aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) počas stretnutia s apoštolským nunciom Mariom Giordanom. "Naša vláda podporuje pozvanie prezidenta SR Ivana Gašparoviča a KBS pre pápeža Benedikta XVI. na apoštolskú návštevu SR počas nadchádzajúceho jubilejného roku sv. Cyrila a Metoda," uviedol v rozhovore minister.

Samotný Vatikán je v súčasnosti zamestnaný kauzou úniku vatikánskych dokumentov, ktorú médiá pomenovali VatiLeaks. Materiály, ktoré sa dostali na verejnosť prostredníctvom knihy talianskeho novinára Gianluigiho Nuzziho, opisujú nielen mocenské boje vnútri cirkvi, ale aj detaily chodu Vatikánskej banky.
 

Vyberte región